LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Ahad, 11 April 2010

TERKINI

Kerja-kerja naik taraf telah pun selesai di Lata Jarum. Bagaimana pun penyerahan kunci bangunan belum di buat lagi oleh pihak kontraktor pada pihak Jabatan Perhutanan.

Pihak Kementerian Pelancongan Malaysia pula telah meletakan papan tanda besar di sepanjang jalan besar dari Raub hingga ke Benta.

Pengunjung tempatan dan luar negara telah mula meningkat ke Lata Jarum. Pelajar-pelajar dari IPT tempatan pun telah menunjukkan minat ke Lata Jarum dan kawasan hutan persekitarannya untuk menjalankan kajian yang pelbagai. Yang terkini dari Universiti Putra Malaysia datang meninjau untuk kajian orkid.

Aku sangat bangga dapat menaikkan semula nama Lata Jarum setelah 8 tahun terbiar sepi dan usang tampa perhatian yang khusus.

Kini setelah di naik taraf semula diharap Lata Jarum menjadi perhatian pelancong tempatan dan luar. Namun masaalah lama tak akan selesai seperti pencemaran sampah sarap.

Jika ada  sesiapa mempunyai idea bagaimana untuk mengurangkan pencemaran sampah sarap diharap dapat memberi komen disini dengan kadar segera.

Perhatian terhadap sampah sarap yang begitu banyak boleh menjejaskan persekitaran Lata Jarum serta habitat asli persekitaran hutan yang sedia ada.

1 ulasan:

Mah Teck Oon berkata...

Hi En. Shukri,
Thanks for your interesting postings on this blogspot. They are good updates for the visitor to Lata Jarum. Keep up the good work. We met you on Tuesday, 13th April2010.
Best wishes, Mah T O.