LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Rabu, 12 Oktober 2011

PROGRAM LAWATAN & 'BRAINSTORMING' PRODUK PELANCONGAN RAUB OKTOBER 2011

 RAUB : 11 Okt Selasa pihak Kementerian Pelancongan telah mengadakan program bagi tujuan mengenal pasti produk dan kawasan pelancongan dalam daerah Raub khususnya bagi memastikan mempunyai daya tarikan menarik seberapa ramai pelancong ke daerah Raub.

Bagi tujuan tersebut beberapa lawatan ringkas telah dilakukan dengan peserta program dari pelbagai sektor yang berkaitan.

Antara kumpulan peserta yang mengikuti program tersebut seperti dari pelbagai agensi pelancongan tempatan dan luar, agensi kerajaan di daerah Raub adalah Jabatan Perhutanan, Pejabat Daerah diwakili oleh penghulu-penghulu mukim, JKKK serta pengerusi homestay.

Lawatan yang dilakukan seperti pembuat gula kabong di Tualang Padang Lipis yang berhampiran Ulu Dong, Hutan Lipur Lata Jarum, Pulau Chekas, Homestay Sg. Pasu dan Gua Kecil di Kampong Tok Macang.

Hasil dari lawatan peserta dikehendaki membuat penilaian kawasan produk untuk pembentangan.

Pelbagai aspek telah dinilai peserta yang telah dikenal pasti serta pegawai-pegawai pelancongan untuk dibincangkan bagi meningkatkan kedatangan pelancong ke daerah Raub tampa mengambil kira permasalahan yang begitu banyak bagi merealisasikan objektif program tersebut.

Walau bagaimana pun para peserta telah membangkitkan juga pelbagai masalahan yang telah dikenal pasti terlebeh dulu dari program ini diadakan untuk perhatian pihak Kementerian Pelancongan khususnya.

Antara perkara yang telah diungkapkan peserta mengenai permasalahan untuk merealisasikan objektif program tersebut seperti ketidak sediaan pengedali produk, kurang pengetahuan mengenai pelancongan, tidak rasional menghadapi persaingan, ketidak mampuan dari segi modal oleh kaum bumiputra dan beberapa isu yang tak berapa berkaitan.

Oleh yang demikian 'brainstorming' yang bermula dari jam 9.00 malam telah dijalankan sehingga jam 1.00 pagi.

Walau apa pun keputusan serta rumusannya, pihak Kementerian Pelancongan secara positifnya dilihat mengambil perhatian banyak perkara yang telah dirungkapkan oleh para peserta.

Apa yang diharapkan dengan penuh harapan, pihak pelancongan akan mengambil perhatian dengan positif dengan segala permasalahan untuk memperkasakan produk pelancongan, khususnya dalam daerah Raub yang akan direalisasikan nanti.

                              Para peserta program bergambar kenang kenagan di dalam Gua Kecil

2 ulasan:

Razak Bin Ramli berkata...

Blog yang menarik.
Tentang gambar perusahaan gula kabong
di Benta tu,tak jadi halangan langsung.Berbesar hati sangat dipamerkan di blog saudara.

Mohd Shukri berkata...

Terima kasih tuan,
Oleh yang demikian saya akan meneliti dan mengambil beberapa gambar dari blog tuan utk paparan diblog saya.

Sekali lagi, jutaan terima kasih