LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Ahad, 4 Mac 2012

BUNGA PAKMA AWAL TAHUN 2012 HINGGA KINI

 Seperti kebiasaan, penghujung bulan Februari memasuki bulan Mac bunga gapis akan menjadi tanda ukur permulaan musim bunga bagi sebilangan spesies dalam kawasan hutan. Walau bagaimana pun tidak semua spesies di lihat mengeluarkan bunga serentak dan ada spesies yang berbunga selepas sebahagian spesies berbunga pada bulan Mac hingga April
 Pelajar kajian serangga bunga pakma ini mengambil pengajian Master dalam bidangnya yang bermula dari Januari tahun 2009. Beliau menjangkakan akan menghabiskan pengajian dan kajiannya di Lata Jarum Raub pada bulan Desember 2010 yang lalu. Namun diatas sebab-sebab tertentu yang tidak diketahui, beliau masih meneruskankan pengajiannya dan kajian di Lata Jarum hingga kini mengikut perkembangan bunga pakma yang ada. Oleh kerana permulaan tahun 2012 ini perkembangan bunga pakma agak baik berkembang, pelajar ini sentiasa berada di kawasan hutan Lata Jarum menjalankan kajiannya.
Bunga pakma spesies Cantleyi yang terdapat di Lata Jarum yang sedia ada tidak disangka begitu banyak berkembang dari bulan Januari hingga catatan ini ditulis. Walau bagaimana pun selepas ini mungkin tiada lagi bunga pakma akan dilihat berkembang disebabkan kekurangan tumbuhnya dikawasan-kawasan yang sedia ada sebanyak tiga plot saja lagi dari enam plot kawasan populasinya. Diharap bunga pakma dikawasan Lata Jarum akan tumbuh banyak kembali setelah direhatkan dari dimasuki orang ramai kelak.

Tiada ulasan: