LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Selasa, 10 November 2009

EKSPEDISI LATA JARUM 2009

Pada 16 hingga 21 November 2009 bersamaan hari Isnin hingga Sabtu satu Ekspedisi Saintifik akan diadakan di Lata Jarum Ulu Dong Raub Pahang Darul Makmur. Sepanjang Ekspedisi selama 6 hari tersebut para penyelidik dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan lain-lain institiut pengajian tinggi yang menyertai akan melakukan pelbagai penyelidikan dalam bidang masing masing.

Ekspedisi yang dianjurkan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia dengan kerjasama Jabatan Perhutanan Negeri Pahang serta lain-lain agensi kerajaan adalah julung julung kalinya diadakan di kawasan Lata Jarum Ulu Dong Raub.

Pada masa yang sama diminggu tersebut, Malaysian Createaria & Indicator MC&I akan mengadakan lawatan ke Lata Jarum. MC&I adalah satu badan NGO yang membuat lawatan pemeriksaan tatakerja Jabatan Perhutanan diseluruh Semenanjung Malaysia. Pegawai pegawai MC&I dijangkakan akan mengadakan lawatan pada 18 November bersamaan hari rabu. Jika pemeriksaan MC&I ini mendapati tatakerja yang dilakukan Jabatan Perhutanan mengikut prosedur yang ditetapkan, pengikirafan akan diberikan dan bolehlah dapat ISO beribu ribu. Oleh itu cemerlanglah, kalau tidak.... lu pikirlah sendiri....

Pada 21 November hari Sabtu satu lawatan Diraja iaitu KDYMM Sultan Pahang akan melawat daerah Raub pulak. Maka sibuklah rakyat jelata meraikan lawatan tersebut.
Lepas tu cuti sekolah pun bermula....haa....nak gi mana ya....ahh duduk rumah lagi baik...

Tiada ulasan: