LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Ahad, 19 April 2015

TAMAN NEGARA BIRD COUNT 2015


Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT dapat juga menghadirkan diri dalam program memburung (Bird Count) yang dianjurkan Persatuan Pengusaha Pelancong Taman Negara Jerantut Pahang dengan kerjasama Kementerian Pelancongan & Kebudayaan Malaysia, Universiti Putra Malaysia Serdang, UiTM Shah Alam, Polysas Kuantan, Jabatan Perhilitan, Malaysian Nature Society


Pada 18 Sabtu, jam 4.00 petang pendaftaran peserta dijalankan pihak urusetia dan sebelah malam dia diadakan taklimat program olih pihak Tourism Malaysia, UiTM Shah Alam, UPM Serdang hingga jam 11.00 malam.


Penginapan peserta ditempatkan dipelbagai lokasi sementara aku membuat pilihan menginap di sebuah sekolah yang dicadangkan penganjur sejauh 5Km dari dataran Kuala Tahan yang mana agak jauh sedikit namun tidak menjadi masaalah.


Pada 19 Ahad aktiviti program bermula dengan berkumpul semua peserta jam 6.30 pagi lagi dan terus bersarapan pagi. Jam 7.00 pagi peserta bergerak ke lokasi mengikut kumpulan sementara aku bergerak ke lubuk Simpon tidak jauh dari belakang resort Taman Negara.


Sekali bah, sekali berubah. Begitulah pepatah orang dulu-dulu dimana dimaksudkan pada keadaan sungai Taman Negara khususnya di Lubuk Simpon yang ketara sekali perubahannya selepas bah December 2014.
Seperti dijadualkan, program di selesai dengan acara majlis penutup yang dilaksanakan Tuan Haji Idros Pengarah Pelancongan Pahang dan akhir penutup dengan gimik pelancaran logo program Bird Count 2015 yang mana akan diguna pakai dimasa akan datang. Program pertama yang lepas dihadiri 70 peserta manakala kali ini dihadiri 280 peserta dengan begitu cemerlang lagi terbilang sampai terpukang.


Dengan sambutan yang melebihi 100% tahun ini mungkin pihak penganjur akan melangkah lebih jauh lagi menganjurkan program tersebut dengan lebih baik lagi. Diucapkan jutaan terima kasih dan tahniah pada sahabat saya En. Jalil Rahman selaku pengerusi program yang bukan saja berjaya mengerakkan program namun kejayaan anak buah beliau menjalankan tugas bertungkus lumus mengaturkan gerak kerja yang cemerlang.Apa yang menarik perhatian aku ialah dengan yuran sebanyak RM40.00 dikenakan pada setiap peserta, pihak Kementerian Pelancongan Pahang mengiktiraf 4 sijil CTRE yang sangat bermanfaat pada pemandu pelancong alam semulajadi setempat yang mana pada pemandu pelancong yang telah luput tarikh lesen Tour Guide dapat membaharui lesen mereka. Disamping itu juga, pemberian T-shirt yang menarik sangat bermotivasi pada setiap peserta untuk memakainya.


Selesai program diadakan jamuan tengahari di masjid Kuala Tahan dan peserta bersurai balik termasuk berlepas balik seorang diri mengikuti jalan Jerantut terus ke Benta dan selamat sampai ke kediaman. Bulan jun nanti Bird Race pulak di Bukit Fraser. Bolih lah sesiapa nak join pulak nanti.
Tiada ulasan: