LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Khamis, 26 April 2012

IMEJ & KEBAJIKAN WARGA PERHUTANAN

 Motorsikal sebegini banyak digunakan olih PDRM dan juga Bomba Penyelamat Malaysia bagi keperluan tugasan yang dijalankan setiap masa khususnya dalam bidang penguatkuasaan. Jabatan Perhutanan dari hingga kini masih menggunakan Land Rover sahaja dalam kerja-kerja penguatkuasaan. Pada satu ketika dulu, pernah sekejap menggunakan helikopter dan beberapa ketika dihentikan. Perkembangan menambah baik jentera penguatkuasa walau pun pencerobohan yang begitu hebat dipaparkan di media masih belum mendapat respon yang baik dari pegawai atasan. Jika penggunaan motorsikal berkuasa besar sebagai menambah jentera rondaan di sekitar lebuhraya utama dan scrambler di dalam kawasan hutan setiap masa ada kemungkinan pencerobohan hutan dibenteras 100%. Secara tidak langsung imej jabatan itu sendiri akan meningkat dengan lebih baik seperti yang dikehendaki jabatn itu sendiri. Penambahan kakitangan juga mungkin dapat dilakukan dengan penubuhan unit rondaan bermotorsikal berkuasa besar ini serta imej penguatkuasaan itu sendiri dari selalu diperkatakan orang ramai secara negatif.

 Kelaziman warga perhutanan memasuki hutan menaiki Land Rover Defender 110 dengan muatan barangan bekalan sekali. Walau pun berkeadaan bersasak sasak dengan barangan bekalan keperluan masuk hutan seperti bekalan makanan dan peralatan sendiri, mereka terus mendiamkan diri walau pun adakalanya bersungut dengan kesukaran tersebut. Tiada siapa yang ingin mencadangkan satu penambah baikan dalam kemudahan yang banyak wujud sekarang untuk keselesaan warga hutan yang masa memasuki hutan. Jika kenderaan seperti diatas dapat diadakan, sudah tentu menjamin sedikit keselesaan dengan segala kemudahan yang ada seperti tersebut tampa lagi mencari kongsi tinggalan pembalak, rumah sewa, mendirikan tapak perkhemahan yang mengorbankan kayu kayu kecil untuk mendirikan khemah.
Khemah yang sdia ada dibekalkan pada warga perhutanan adalah seperti biasa seperti sesiapa lihat dikawasan perkhemahan dimana-mana dan ada masih menggunakan khemah layang. Walau apa pun bentuk khemah yang dibekalkan, tiada siapa yang membantah pada pihak pengurusan atau sesiapanya. Hingga sekarang masih dengan cara khemah layang dan diduduki beberapa orang menggunakan strecher disorong kayu. Untuk mendirikan khemah layang pun memerlukan kayu kayu sebesar lengan yang agak banyak. Jika jenis khemah seperti gambar diatas, ada kemungkinan dapat sedikit keselesaan dan keselamatan dari serangan haiwan haiwan liar seperti ular, babi hutan, harimau dan sebagainya. Apa pun mungkin bekalan khemah seperti gambar diatas tidak terdapat disini.

Tiada ulasan: