LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE

LATA JARUM THE NATURE ALWAYS THERE
FORESTERS HERE

Selasa, 9 Jun 2015

LAWATAN BIODIVERSITI DARI UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA SERDANG


Pada 23 Mei 2015 Sabtu seramai 28 siswa siswi UPM dipimpin olih Prof. Madya Latifah Abd Manaf dan dibantu En. Farhan mengadakan lawatan ke Hutan Lipur Lata Jarum untuk menjalankan expidisi biodiversiti. Ketibaan disambut olih kakitangan jabatan perhutanan daerah Raub di ketuai olih Renjer Najid Shauqi (Pejabat Renjer Hutan Raub) dan Renjer Mokhtar (Pejabat Silvikulture Pahang Barat Raub).Setelah menyambut ketibaan, diberikan taklimat olih Renjer Najid Shauqi.Setelah diberikan taklimat sesi bergambar diadakan sebagai kenangan.


XPDC terus dijalankan dimulai dengan bacaan doa selamat olih siswa UPM.Jurupandu XPDC dari jabatan perhutanan olih aku sendiri dengan memberi sedikit pengisian sepanjang denai yang dilalui.


Pengisian seperti mengenal beberapa spesis secara asas seperti mengenal spesis tualang (koompassia excelsa)


Tampa dijangka, dipenghujung denai ditemui bunga pakma berkembang yang mana memberi keterujaan pada peserta XPDC yang memang ingin melihat secara dekat bunga terbesar di dunia tersebut berkembang.


XPDC biodiversiti tamat dan berlepas pulang ke UPM Serdang jam 5 petang. Moga semuanya mendapat sedikit manfaat dan kepuasan hati dengan XPDC tersebut dan harapan kalian semua datang lagi. Jutaan terima kasih diucapkan memilih Lata Jarum. Segala kelemahan dari aku, dan segala yang baik dari Allah SWT..
ASSALAMUALAIKUM.

Tiada ulasan: